На Волині буде реалізовуватись проект в молокопереробній промисловості

     Підтримка впровадження новітніх технологій та європейських стандартів в молокопереробній промисловості у районах Волинської та Рівненської областей шляхом вивчення польської практики виготовлення місцевої продукції.

 

     Орієнтовна тривалість проекту 15.07.2018 – 15.12.2018

 

     Проект спрямований на підтримку:

     А) малих фермерських господарств, підприємців, кооперативів, товариств та місцевого самоврядування (об’єднані територіальні громади) – підписантів «Меморандуму про партнерство та співробітництво». Попередня співпраця підтверджує їх зацікавленість у розвитку аграрного сектора та відкритість на вивчення досвіду в рамках польсько-українських проектів.

     В) малих фермерських господарств, підприємців, кооперативів, товариств, органів місцевої влади, об’єднаних територіальних громад Волинської та Рівненської областей, які будуть зацікавлені участю у проекті.

     Учасників проекту буде відібрано на підставі рекомендацій керівництва об’єднаних територіальних громад Волинської та Рівненської областей, а також заяви отриманих у відкритому конкурсі на участь у проекті. Рада Експертів спільно з Партнером І і Партнером ІІ, з метою полегшення відбору учасників, підготує анкету і визначить критерії відбору учасників.

 

     Опис проекту

 

     Проект має на меті вивчення польського досвіду у виготовлення сирів на малих молокопереробних підприємствах і в індивідуальних господарствах, що зменшить проблему відсутності спеціалізованого обладнання у малих фермерських господарствах і дозволить зберегти поточну продукцію. Водночас, ці заходи відповідають одному з пріоритетних напрямків допомоги з метою розвитку – підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні. Перш за все, до участі в проекті будуть запрошені особи рекомендовані об’єднаними територіальними громадами, що має забезпечити ефективну передачу знань. По-друге. Частина тренінгів та заняття під час навчальних візитів будуть присвячені не самій технології, а й таким темам , як побудова місцевого бренду, стратегія розвитку району з точки зору регіональних продуктів, використання місцевого продукту у розвитку агротуризму та створення місцевих кооперативів/груп виробників. Буде представлено приклади вдалих ініціативу цій галузі: українських – Селиська сироварня у селі Нижнє Селище Закарпатської області, кооператив «Еком» в селі Чесники Івано-Франківської області та сироварня у селі Михайлівка Чернівецької області, а також польських напр. Корицин, Підлянського воєводства.

     Спираючись на досвід проекту «Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області», ми плануємо також внести до програми тренінги для педагогічних кадрів навчальних закладів сільськогосподарського спрямування з громад Волинської та Рівненської областей, що в перспективі може створити додатковий канал передачі знань. Орієнтований на наступні покоління місцевих фермерів, а також розширить сферу впливу проекту.

 

     Мета реалізації проекту

 

     Метою проекту є збільшення ефективності малих господарств, підприємств, кооперативів Волинської і Рівненської областей шляхом ознайомлення з технологіями переробки молока (виготовлення сиру), впровадження яких не вимагає великих інвестицій і його можна реалізувати на невеликих підприємствах. Наприкінці проекту бенефіціари всією необхідною інформацією щодо технології виготовлення, будуть ознайомлені з основними державними програмами, які підтримують такий тип діяльності, їм буде надано необхідні консультації експертів і доповідачів, вони також матимуть нагоду налагодити ділові контакти з потенційними партнерами, що дозволить мінімізувати фінансові витрати на початковому етапі і створить імпульс для розвитку нових господарств.

     Додатково проект реалізовуватимуть об’єднані територіальні громади, що дозволить не лише поділитися знаннями з їх мешканцями, але й дасть імпульс до включення цієї стратегії розвитку у довготермінові плани модернізації.

 

     План заходів в рамках проекту

 

Захід 1. Поширення інформації про проект і можливості участі у ньому в українських і польських ЗМІ.

Захід 2. Робочі зустрічі з представниками об’єднаних територіальних громад.

Захід 3. Підвищення професійного рівня шляхом проведення 6 одноденних семінарів.

Захід 4. Підвищення професійного рівня шляхом одноденної практичної екскурсії на успішні підприємства і фермерські господарства на Україні.

Захід 5. Підвищення професійного рівня завдяки організації триденного стажування у Польщі (гміна Корицин, Підлянського воєводства).

Захід 6. Підготовка та видання Довідника покрокових інструкцій і планування бюджету під час впровадження найновітніших молокопереробних технологій (500 примірників).

Захід 7. Створення сторінки проекту на сайті agroforum.net з метою розповсюдження інструкції та інформації про результати проекту.

Захід 8. Організація і проведення заключного круглого столу, підведення підсумків проекту і обговорення напрямків співпраці після його закінчення.