Соціально-економічний розвиток галузі АПК за І квартал 2020 року

     У січні-березні 2020 року індекс сільськогосподарської продукції порівняно із відповідним періодом 2019 року становив 98,1 відсотка. В тому числі у агропідприємств – 102,6 відсотка, у господарств населення – 92,9 відсотка.

     За даний період вироблено сільськогосподарської продукції на суму понад 1,1 млрд грн. Питома вага області у виробництві продукції сільського господарства в державі за січень-березень 2020 року становила 3,9 відсотка, за темпом та обсягами виробництва продукції сільського господарства область посідає 11 та 10 місце відповідно, за обсягами виробництва на 1 жителя - 5 місце в державі. Обсяг виробництва продукції сільського господарства в розрахунку на 1 особу складає 1156 гривень.

     Виробництвом сільськогосподарської продукції займаються близько 1000 агропідприємств, із них – 640 фермерських господарств, а також близько 150 тисяч особистих селянських господарств.

     В усіх категоріях господарств станом на 1 квітня 2020 року утримується:136,3 тисячі голів ВРХ (питома вага господарств населення – 69%); в т.ч. 80,7 тисячі корів (питома вага господарств населення – 78%); 256,8 тисячі свиней (питома вага господарств населення – 73 %).

     Усіма категоріями господарств за І квартал 2020 року вироблено 38,4 тисячі тонн м’яса в живій вазі (29% – продукція господарств населення), 73,5 тисячі тонн молока (67 % – продукція господарств населення).

     Хоча в області зберігається тенденція до зменшення кількості корів, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока у березні 2020 року збільшено на 7,1 відсотка і дорівнює 24,1тисячі тонн, що вказує на збільшення продуктивності корів в аграрних підприємствах області.

     Практично завершено посів ранніх ярих зернових культур, посіяно 15,0 тис.га пшениці, 29,0 тис.га ячменю,  35,0 тис.га вівса та  5,0 тис.га гороху.  В даний час триває посів ярих культур, зокрема, посіяно цукрових буряків на площі близько 6,0 тис. га, що становить 60 відсотків прогнозованих площ, кукурудзи - 8,9 тис. га (29 відсотків), соняшника - 9,9 тис. га (32 відсотки) та сої - 5 тис.га (13 відсотків)

     За лютий 2020 року реалізовано продукції виробництва харчових продуктів, напоїв (у відпускних цінах без ПДВ і акцизу) на суму 1,1 млрд грн, що складає 23,1 відсотка в загальному обсязі реалізованої промислової продукції регіону.