Луцький КХП № 2 отримав шанс на «нове дихання»

     Луцький комбінат хлібопродуктів № 2 отримає шанс відновити роботу виробничих потужностей, розрахуватися з боргами та відновити свої позиції на промисловому ринку країни. Про це стало відомо під час зустрічі трудового колективу підприємства із представниками Громадської ради при Державному агентстві резерву України.

     Варто наголосити, що це перше засідання Громадської ради при Державному агентстві резерву України у новому складі, який затверджений 23 липня цього року. Новообраний голова Громадської ради Держрезерву Сергій Бизов наразі працює помічником голови ОДА. Відтак, дізнавшись про проблеми Луцького хлібокомбінату № 2 виступив з ініціативою провести перше засідання Громадської ради при Держрезерві та спробувати допомогти підприємству КХП № 2 розібратися із проблемами.

     За період простою на промисловому підприємстві КХП № 2 назбиралося чимало проблем. Це і невиплачена заробітна плата, борги за комунальні платежі, відсутність договору з Укрзалізницею на перевезення зерна тощо.

     Учасників засідання привітав голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко, який наголосив, що Державне підприємство «Луцький КХП № 2» одне із стратегічних промислових об’єктів області.

     «Для Волині це важливий промисловий об’єкт. Потрібно повернути репутацію та довіру великих зернотрейдерів-зберігачів зерна до підприємства та допомогти подолати кризу, – наголосив голова ОДА. – Дякую вам, що зголосилися допомогти розібратися в проблемах хлібокомбінату та допомогти відновити роботу».

     Тож під час сьогоднішнього виїзного засідання, представники Громадської ради Держрезерву обговорювали шляхи виведення підприємства із кризи. На зустріч були запрошені перший заступник директора ДП «Луцьке КХП № 2» Микола Крутій, новопризначений керівник ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» Яніна Божко та начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

     Під час засідання в овальному залі облдержадміністрації, учасники зустрічі напрацювали алгоритм відновлення роботи промислового підприємства, яке у свій час було одним із провідних операторів аграрного ринку області та країни.

     За словами Сергія Бизова, найперше, що потрібно зробити аби дати підприємству «нове дихання» це – повернути клієнтів-зернотрейдерів, які захочуть зберігати, або переробляти свою сировину на КХП № 2.

     «Коли на підприємство повернуться зернотрейдери, тоді зможемо говорити про відновлення роботи.  Після сплати частини боргу за комунальні платежі, буде відновлене газопостачання на підприємство. Окрім цього, потрібно хоча б частково погасити заборгованість із виплати заробітної плати трудовому колективу. Адже без спеціалістів, які через кризу звільняються, підприємство не зможе повноцінно працювати», – розповів голова Громадської ради Держрезерву Сергій Бизов.

     Продовжили своє засідання представники Громадської ради безпосередньо на ДП «Луцьке КХП № 2», де мали можливість поспілкуватися із трудовим колективом підприємства та із перших вуст почути про проблеми.

     Працівники підприємства розповіли, що уже близько 10 місяців не отримують заробітну плату, через що частина із них звільнилася.

     Відтак, члени громадської ради представили колективу попередньо напрацьований алгоритм виходу із кризи та домовилися щотижня звітувати людям про результати роботи.

     «У цій ситуації важливо не залишати людей наодинці зі своїми проблемами. Ми як дорадчий орган порушуватимемо це питання перед керівництвом Держрезерву, перед Міністерствами та Верховною Радою України, – розповів Голова Громадської ради Сергій Бизов. – Сподіваємося, що зможемо допомогти і людям і підприємству».

                                                                                Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації