Програми підтримки АПК 2020 розглянули під час відеоселектору Мінекономіки

     19 лютого Мінекономіки провело чергову селекторну нараду з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку та фахівцями регіональних відділень Укрдержфонду підтримки фермерських господарств.

     Розпочинаючи захід, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький повідомив про зустрічі, які проводитимуть в областях щотижня.

     Відтак, щочерверга працівники Держгеокадастру будуть проводити виїзний прийом громадян під час якого будуть роз’яснювати найбільш актуальні питання землекористування. В цей же день працівники Держпродспоживслужби організовуватимуть інформаційну подію щодо сфери безпечності харчових продуктів.

     Окрім того, починаючи з останнього четверга березня, працівники Укрдержфонду підтримки фермерських господарств будуть проводити бізнес інкубатори.

     Структурні підрозділи облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку повинні доєднатися до таких ініціатив та брати активну участь у заходах.

     Також, Тарас Висоцький окреслив напрями програм підтримки, які передбачаються у 2020 році.

     Так, у Державному бюджеті на державну підтримку АПК-2020 передбачено видатки на суму 4,2 млрд грн.

     На підтримку шляхом здешевлення кредитів пропонується виділити суму у розмірі 1,2 млрд грн. Це надасть доступ с/г виробникам до пільгових кредитів та зменшить їх вартість до 5 %. Кредити виділятимуться на придбання землі, поточні та капітальні інвестиції та на розвиток тваринництва. Для оптимізації програми підтримки та забезпечення прозорості буде запроваджене обмеження за кредитами - до 15 млн грн на 1 суб'єкта в тваринництві, до 5 млн грн – на 1 суб'єкта на придбання землі та інші види кредитів; один клієнт – 1 уповноважений банк; компенсація не надаватиметься учасникам програми «Доступні кредити 5,7,9 %».

     На підтримку галузі тваринництва закладено 1 млрд грн. Держава з метою гарантування виконання взятих на себе зобов’язань продовжуватиме відшкодовувати вартість об’єктів, профінансованих за рахунок залучених банківських кредитів. Також буде здійснено доплату різниці часткового відшкодування вартості або компенсації, яка не виплачена у 2019 році. Модель підтримки передбачатиме відшкодування вартості племінних (генетичних) ресурсів, тваринницьких об’єктів та надаватиме дотацію за наявні бджолосім’ї.

     На здешевлення компенсації техніки та обладнання вітчизняного виробництва буде виділено 1 млрд грн. У рамках програми планується відшкодування обсягів підтримки не виплачених у 2019 році.

     На програму розвитку фермерства та кооперативів планується спрямувати 400 млн грн. Держава продовжуватиме частково компенсувати витрати, пов’язані з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (10 млн грн.), та надаватиме фінансову підтримку сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам (30 млн грн.) з метою збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції та зростання рівня зайнятості сільського населення. Також буде здійснено доплату за напрямами, які не виплачені у 2019 році.

     На підтримку галузі садівництва, виноградарства та хмелярства планується спрямувати 400 млн грн. Держава продовжуватиме частково компенсувати вартість закладення плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, будівництва холодильників та об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції, придбання ліній товарної обробки плодів, обладнання для висушування фруктів. Також передбачається компенсація вартості насаджень в межах до 90% та об'єктів зі зберігання та переробки – до 30%, розподіл виплат на паритетних засадах 1 раз на рік, обмеження розміру підтримки – до 50 млн грн одному суб’єкту з урахуванням пов’язаних осіб.

     Порядки використання коштів згідно згаданих програм планують прийняти до 3 березня цього року.

     На завершення, Тарас Висоцький повідомив, що програми підтримки з Держбюджету на 2021-2023 роки будуть розроблені у липні поточного року. Є пропозиції включити у підтримку такі напрями: агрострахування та агропереробка.