Ратнівський район: підвищення якості молока в господарствах населення

     27 лютого 2018 року в районному центрі зайнятості відбувся семінар в рамках освітнього проекту «Зимова агрошкола», де розглянули питання «Шляхи підвищення якості молока в господарствах населення». Тему висвітлювала Лавренюк Г.С. - головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації.

     Підвищення якості молока в господарствах населення - це перш за все дотримання гігієни. Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння. Крім того, потрібно дотримуватися вимог щодо ветеринарного догляду. Важливим є і охолодження молока до 4-6ºС.

     У подальшому молоко другого ґатунку буде використовуватися у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Таким чином, закупівля молока у господарств населення буде продовжуватися. Порада власникам особистих селянських господарств поставитись відповідально до підвищення якості молока з другого ґатунку до першого. Молоко вищої якості буде коштувати більше, ніж другого, різниця в середньому сягатиме до двох гривень і більше.

     Виробникам молока доцільно працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов праці.