Skype конференція Мінагрополітики. ФОТО

     Сьогодні, 22 січня відбулася Skype конференція Мінагрополітики під головуванням першого заступника Міністра Максима Мартинюка.

     Максим Петрович інформував присутніх про систему дотацій та підтримок галузі АПК з Державного бюджету.

     - Система дотацій буде охоплювати максимально широкий спектр агровиробників, як за їх розміром, так і за формою власності. Тобто, від великих підприємств, які інвестують у тваринницькі комплекси, до ферм і домашніх господарств, - підкреслив перший заступник Міністра Максим Мартинюк.

     Садівництво. В 2018 році буде відшкодовуватися 80% вартості посадкового матеріалу (саджанців) вітчизняної та іноземної селекції. В тому числі, в програмі будуть брати участь саджанці, що були придбані минулого року, але будуть висаджуватися на весні поточного року. На рівні області необхідно буде контролювати щоб ці саджанці були висаджені. На програму виділено 300 млн. грн.

     Підтримка вітчизняної сільськогосподарської техніки буде відбуватися за тим самим механізмом що і минулого року. Єдина відмінність – цього року буде відшкодовуватися 25% вартості (минулого року – 20%). Ресурс, що закладено цього року на дану програму – 945 млн. грн.

     Програма підтримки фермерів та їх об’єднань у формі кооперативів (1 млрд. грн.). Сюди входить:

     - компенсація 80% вартості насіння вітчизняної селекції (максимальний об’єм даної компенсації в одні руки – 30 тис грн.);

     - здешевлення кредитів для фермерів в розмірі 1,5 облікової ставки;

     - 15% додаткової компенсації закупівлі вітчизняної сільгосптехніки (тобто, завдяки двом програмам фермери зможуть отримати 40% компенсації).

     Сільськогосподарські кооперативи. Державна підтримка зосереджена в основному на молочні та ягідниці кооперативи. Для них будуть відшкодовувати 70% вартості обладнання (камери для зберігання, лінії для шокової заморозки і фасування, доїльне обладнання та обладнання для охолодження молока). Волинські кооперативи, додатково скориставшись аналогічною програмою з обласного бюджету, матимуть можливість отримати ледь не повну компенсацію вартості обладнання.

     Тваринництво:

     - покращення генетики у молочному скотарстві, свинарстві та вівчарстві (відшкодовується 50% вартості придбаного високопродуктивного молодняка, але не більше ніж 24 тис грн.);

     - відшкодування вартості біологічного матеріалу (ембріони та спермо продукція);

     - відшкодування вартості будівництва тваринницьких комплексів:

  • 30% кошторисної вартості будівництва за власні кошти, при здачі комплексу в експлуатацію (обмеження – об’єкт не може коштувати більше 500 млн. грн.);
  • при залучені кредитних ресурсів – погашення 25% тіла кредиту. Для отримання компенсації необхідно в поточному році реалізувати проект не менше ніж на 30%.

     - виплата 1500 грн. на 1 корову незалежно від напряму продуктивності.

     Директор Департаменту аграрної політики та сільського господарства Володимир Топчій проінформував про хід підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та забезпеченість товаровиробників матеріально-технічними ресурсами.

     Науковий супровід проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах поточного року окреслив в.о. віце-президента НААН України, академік Микола Роїк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко інформував про ситуацію в області. Відтак, аграрії Волині готові до початку весняно-польових робіт. На сьогодні сніговий покрив становить 3-9 см, що дозволяє сподіватися на хорошу перезимівлю культур. Вологи достатньо. Аграрії забезпечені ресурсами для проведення посівної кампанії.

     Очікується збільшення посівних площ цукрових буряків. Це пов’язано також із відновленням у 2017 році роботи Горохівського цукрового заводу, завдяки успішному інвестору ПП «Агро-експрес-сервіс» (генеральний директор – Василь Муха), який виробив за цей сезон понад 40 тис. тонн цукру. Всього ж в області вироблено близько 150 тис. тонн цукру, що найбільше в історії.

     Також очільник головного аграрного відомства краю висловив настороження заміною керівника Володимир-Волинського КХП системи ДПЗКУ.

     А на завершення, Юрій Горбенко анонсував навчання керівників агроформувань в області, що відбудеться за участі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової 28 лютого-2 березня в санаторії матері та дитини «Пролісок».