Волинські аграрії переймали досвід садівництва Польщі…

З 7 по 11 липня 2014 року група волинських садівників перебувала на території Люблінського воєводства з метою вивчення польського досвіду у садівництві. Таку можливість для волинян надав проект «Час для бізнесу. Створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості Волинської області та Люблінського воєводства шляхом диверсифікації сільськогосподарського виробництва», який реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007 – 2013.

У складі волинської делегації були представники Луцького, Горохівського, Рожищенського, Турійського районів, які ознайомилися з прикладом «Доброї практики» у садівництві Люблінщини.

Програма навчально-демонстраційного курсу передбачала теоретичну частину - два дні проводили презентацію польські фахівці з питань садівництва, а решта днів – практичні ознайомлення з кращими садівничими господарствами регіону.

Волиняни відвідали групу виробників овочів і фруктів „FruVitaLand” в селі Пьотравін. Група створена в 2011 році як товариство з обмеженою відповідальністю,її членами є 128 господарств, площа яких становить 1 тис. га, в тому числі 500 га яблуневого саду, 300 га – вишневого саду, смородини, малини, полуниці. Має група холодильні камери, приміщення для упаковки, дві лінії по сортуванню яблук, лінію по дрилюванню вишні. Група працює на повну потужність, заготовляє та переробляє не лише продукцію її членів, а й близько 40% скуповує у інших господарствах. Європейський Союз не лише фінансово підтримує групи сільгоспвиробників, але ставить перед ними жорсткі вимоги: висока якість та безпека сільгосппродукції, чітка фінансова звітність та плановість роботи групи.

Садівники відвідали Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі. На території Центру є близько 60 га саду, в томуяблуні, груші, вишні, персики, абрикоси та понад 80 сортів фундука. Тут проводяться сортовипробування та досліди по випробуванню нових засобів захисту плодових дерев провідних європейських виробників.

Окрім відвідин господарств, волинські аграрії побували у Люблінському гуртовому риноку на Єлізувці.

На гуртовому ринку Єлізувка розташовано Люблінське Регіональне відділення Агентства Реструктуризації та Модернізації сільського господарства. Про вплив ARiMRна модернізацію і розвиток сільського господарства в Люблінському воєводстві учасникам «Доброї практики» розповів директор агентства Анджей Беньков.

Учасники заходу поповнили свої знання з питань технології догляду за садом, а найголовніше побачили на практиці європейський досвід веденнясадівництва, а здобуті знання зможуть використати для розбудови власного господарства.