Волинські роботодавці допоможуть у вирішенні проблемних питань АПК. ФОТО

     26 січня відбулося засідання правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців.

     Голова Правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Цибульський зачитав питання, винесені для розгляду.

     За ініціативи департаменту агропромислового розвитку, під час засідання, розглянули ряд проблемних питань, які сьогодні мають місце в аграрній галузі.

     Під час заходу було підписано Угоду про співпрацю між Департаментом агропромислового розвитку Волинської обласної державної адміністрації та Волинським обласним об’єднанням організацій роботодавців.

 

Підписання Угоди про співпрацю

 

 

 

 

 

 

     Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко подякував за підтримку ініціативи аграрного відомства та висловив сподівання, що дана Угода дасть можливість впливати на процеси, що відбуваються в державі. Зокрема, буде сприяти у підготовці проектів нормативних актів та підтримці агровиробників, особливо малих та середніх форм господарювання.

     На сьогодні аграрна галузь є ведучою в Україні. Проте, в умовах децентралізації та реформування управлінських структур аграрного спрямування, уже сьогодні відчувається нестача спеціалістів, які безпосередньо працюють з сільгоспвиробниками, сільськими громадами.

     Голова постійної комісії обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин, член об’єднання організації роботодавців Віталій Заремба пригадав, що коли він очолював аграрне відомство (1993-1994 роки), то там працювало 100 висококваліфікованих кадрів. Сьогодні ж – всього 24. І це при тому, що 35% валового продукту області виробляє агропромисловий комплекс.

     «Як на мене, сьогоднішні наші кроки – це крик відчаю. Адже, якщо аграрії не заручаться підтримкою об’єднання організації роботодавців та органів законодавчої і виконавчої влади, то це може призвести до критичних наслідків», - висловив занепокоєння ситуацією що складається Віталій Заремба та навів приклади роботи аграрних відомств в країнах Європи, де на усіх ланках влади важливе місце посідають підтримка та дорадництво агровиробництва.

     Серед членів об’єднання організацій роботодавців є чимало аграріїв, які не лише розуміють проблеми вітчизняної аграрної галузі, але й намагаються впливати на їх вирішення.

     Засновник групи компаній «Вілія» Євген Дудка зазначив, що сьогодні агропромисловий комплекс розвивається швидко та динамічно. Потужні агровиробники, як от «Вілія», ведуть соціально-орієнтований бізнес - турбуються про благополуччя сіл та громад, спів фінансують соціальні проекти. Але, як тільки рентабельність аграрного бізнесу зменшиться, села і особливо сільськогосподарські товаровиробники відчують нестачу державної підтримки. «Це може мати катастрофічні наслідки», - застеріг Євген Дудка.

     Волинське обласне об’єднання організацій роботодавців підготувало звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України, у якому описано проблему, що склалася та висловлено прохання прискорити розробку відповідних нормативно-правових актів та рекомендацій стосовно основних управлінських функцій з питань сталого розвитку агровиробництва та сільських територій.

 

 

 

 

     Також під час засідання правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців розглянули ключові проблеми ведення бізнесу в регіоні та ознайомилися із виконанням державного і місцевих бюджетів в області за 2017 рік.