Законопроект про ринок землі до другого читання обговорили під час всеукраїнського селектору. ФОТО

     Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України провело відеоселекторну нараду на тему «Земельна реформа» за участю структурних підрозділів ОДА, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, райдержадміністрацій.

     Захід відбувся сьогодні, 15 січня.

     Заступник Міністра Тарас Висоцький прокоментував законопроект 2178-10 до другого читання. (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

     Згідно законопроекту, землю дозволено купувати громадянам України, територіальним громадам, державі Україна; юридичним особам України, учасниками яких є лише громадяни України, держава чи ОМС.

     До проведення референдуму землю заборонено купувати іноземцям та особам без громадянства, юридичним особам, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними яких є іноземці.

     За будь-яких умов землю заборонено купувати юридичним особами учасниками яких є громадяни держави-агресора чи інші держави; у яких неможливо встановити кінцевого бенефіціара, або якщо останній зареєстрований в офшорній зоні, членам терористичних організацій, фіз/юрособам стосовно яких застосовано персональні санкції, фіз/юрособи (та підконтрольні їм ю. о.) зареєстровані в державах, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

     До площі с/г земель у власності особи зараховується земля у безпосередній власності та с/г землі юридичної особи в якій фізична особа є учасником, у співвідношенні рівному до належної їй частки у статутному капіталі такої юр. особи.

     Водночас, площа с/г земель у власності юридичної особи не може перевищувати загальної площі с/г земель, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тис. га.

     Угода купівлі-продажу може здійснюватися виключно безготівковим розрахунком. При укладені такої угоди перевірятиметься походження коштів та відбуватиметься перевірка нотаріусом угоди та покупця на відповідність законодавству.

     Порушення вимог законодавства щодо набуття або володіння с/г землею може стати підставою для конфіскації земельної ділянки.

     До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок (паїв) не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

     Для фермерів будуть діяти пільгові умови придбання державних земель: без аукціону, за ціною нормативної грошової оцінки, розстрочка до 7 років. Це стосується фермерських господарств, які мають землі у постійному користуванні, право довічної власності і право оренди землі набуте шляхом переоформлення права постійного користування.

     Після виступу Тараса Висоцького, присутні в студіях відеозв’язку мали можливість поставити запитання чи надати пропозиції до законопроекту.

     Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко поставив декілька питань:

  • У законопроекті передбачено заборону закупівлі землі іноземцями до референдуму. Разом з тим є повна заборона придбавати землю ближче50 км. від кордону для юридичних осіб учасниками яких є іноземці. Чи така заборона також буде до проведення референдуму, чи на постійній основі? На що заступник Міністра відповів: «Наразі заборона безтермінова, на постійній основі».
  • Волинські аграрії просять передбачити пільгу при закупівлі землі для виробників, що займаються розвитком тваринництва, зокрема – молочного і м’ясного скотарства, оскільки щорічно поголів’я ВРХ в країні та області зменшується на 3-4%. «Цю пропозицію ми хочемо врахувати розробляючи порядки на державну підтримку шляхом відшкодування відсотків залучених кредитів на закупівлю землі у розрахунку 1,5 га на корову», - повідомив Тарас Висоцький.
  • На завершення Юрій Горбенко запитав чи отримають фермери субсидію через Укрдержфонд підтримки фермерських господарств, яка не виплачена за серпень, жовтень, листопад, грудень 2019 року. На Волині 47 фермерам не надійшла дана підтримка. Чи зареєстрована кредиторська заборгованість? «Є позиція, що виплати з попереднього року будуть проведені з державного бюджету 2020 року, як і виплати за насіння, кредити», - повідомив заступник Міністра.